Terugblik congres: Impact van corona op het openbaar bestuur

De wereldwijde coronacrisis dwingt nieuw beleid en keuzes af op diverse terreinen. Wat is de impact van de pandemie op het binnenlands bestuur? Daarover organiseerden Platform31, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Thorbeckeleerstoel van de Universiteit Leiden op vrijdag 25 juni een digitaal congres. Heeft u het congres gemist of wilt u onderdelen terugkijken? In een aftermovie nemen we u in vogelvlucht mee langs een aantal hoogtepunten van het congres. Wilt u meer zien? Kijk dan het volledige congres terug.

Aftermovie

Hoe overleeft lokale democratie in quarantaine? Differentieert beleid naar lokale omstandigheden? Verandert de verhouding tussen staat en samenleving? Verschuift het maatschappelijk vertrouwen? En hoe ziet de wereld eruit na corona? Tijdens het congres gingen wetenschappers, bestuurders, beleidsmakers en praktijkprofessionals op zoek naar het antwoord op deze (en méér) vragen.

De volgende onderwerpen en experts passeerden de revue:

 • Verschil in verhoudingen
  Met o.a. Geerten Boogaard (Thorbeckehoogleraar Universiteit Leiden), Boudewijn Steur (directeur Strategie en Kennis COVID-19 bij programma-DG Samenleving en COVID-19) en Wobine Buijs-Glaudemans (burgemeester Gemeente Oss).
 • Democratie Met o.a. Tom van der Meer (hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Sascha Baggerman (wethouder gemeente Culemborg) en Eric Stokkink (directeur ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat).
 • Leiders & organisatie
  Met o.a. Marcel Boogers (hoogleraar University of Twente, onderzoeker Necker van Naem), Friso Fennema (directeur communicatie Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Marcelle Hendrickx (wethouder Gemeente Tilburg, voorzitter Wethoudersvereniging)
 • Staat & samenleving
  Met o.a. Menno Hurenkamp (onderzoeker Universiteit voor Humanistiek), Tine De Moor (hoogleraar Rotterdam School of Management, Erasmus University) en Thijs van Mierlo (directeur LSAbewoners).
 • Eindgesprek
  Met o.a. Marco Zannoni (directielid COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) en Klaartje Peters (hoogleraar Universiteit Maastricht).

Terugkijken: congres Impact van corona op het openbaar bestuur